keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Legojen rakentelusta oppia maakuntiin

”Isi, tuu auttaan täs legossa.” Kolmen pojan ja yhden tytön isänä tätä huutoa kuulee usein. Legojen rakentaminen on välillä hankalaa puuhaa varsinkin meidän nuorimmalle (5 v.), vaikka hän selviää jo isoistakin legorakennelmista aika pitkälle yksin. Välillä kuitenkin tarvitaan isin apua. Legoissa on yleensä hyvät ja selkeät ohjeet, mutta aina jossain välissä pojilla jää joku osa huomaamatta ja sitten etsitään yhdessä virhettä. Jo rakennettua legorakennelmaa joudutaan purkamaan ja etsimään ohjeesta kohtaa, jossa virhe on tehty. Mutta tätähän teen mielelläni, onhan meillä kotona pari kaapillista omia, yli 30 vuotta vanhoja legojani!

Työni puolesta pääsen välillä täysin samaan rooliin kuin kotona – legojen korjaajaksi. Töissä tosin avunpyyntö ei tule heleällä viisivuotiaan äänellä, vaan yleensä harmaana sähköpostina ja usein liittyen maakuntauudistukseen. Pyyntö on loppujen lopuksi taustaltaan kuitenkin sama kuin poikani pyyntö. Kun poikani ei ole huomannut tai ymmärtänyt jotain kohtaa lego-ohjeissa, niin töissä taas minulta kysytään jotain maakuntauudistuksen toimeenpanon seikkaa. Erona on toki ainakin se, että legoissa on selkeät ja tiiviit ohjeet, kun taas maakuntauudistuksessa säädöksiä tulee olemaan niin paljon, että niiden tulkitseminen on välillä työn ja tuskan takana.

Legoista rakentuu kokonaisuuksia

 

Katso MaakuntaTV:n video: Maaseudun palvelut legoina
Maakuntauudistus rakentuu pala palalta, aivan kuten lego-rakennelmat.  Ensiksi kootaan jokin osa ja sitten toinen. Lopuksi nämä liitetään yhteen ja näin lego saa lopullisen muotonsa. Jos yksikin näistä kokonaisuuksista puuttuu, lopputulos ei toimi. Maakuntauudistuksen myötä viljelijän tarvitsemat viranomaispalvelut kootaan yhteen organisaatioon. Tavoitteena on viljelijän kannalta toimiva rakennelma.

Lapsena leikin paljon legoilla naapurin pojan, parhaan kaverini kanssa. Parhaimmat leikit olivat yhteisiä, sillä toiselta löytyi sellaisia legoja, joita itsellä ei ollut. Yhtä lailla maakuntienkin kannattaa tehdä yhteistyötä ja lainailla toistensa legoja. Näin kansalaiset saavat maakuntien välisen yhteistyön kautta monipuolisemmat palvelut ilman, että kummankin maakunnan täytyy järjestää palvelut samalla tavalla.

Vain yhdellä legolla on tylsää leikkiä


Me Maaseutuvirastossa näemme tärkeänä, että viljelijätukiin ja maaseudun kehittämisen tukiin liittyvät palvelut järjestetään maakunnissa tarkoituksenmukaiseksi kokonaisuudeksi, niin sanotuksi maksajavirastokokonaisuudeksi. Maksajavirastokokonaisuus on toki viljelijän näkökulmasta vain yksi osa kokonaisuutta, johon kuuluvat myös esimerkiksi lomitus ja eläinlääkäripalvelut. Kaikki osat täytyy koota oikein, jotta kokonaisuus toimii – ihan kuin legojen maailmassa. Legot ovat pitkäikäisiä palikoita, joista voi rakentaa kestäviä leluja – näin toivon mukaan myös uudistuksen tuloksena syntyvä, asiakkaitaan palveleva maakunta.

Legoja voi rakentaa uudestaan ja uudestaan


Lopuksi, legoissa on yksi erittäin hyvä puoli. Vaikka poikani pudottaisivat lego-lentohärvelin tai suutuspäissään heittäisivät sen seinään ja se hajoaisi alkutekijöihinsä, voi sen aina rakentaa uudestaan – joko ohjeen mukaan tai mielikuvitusta käyttäen aivan erilaiseksi legoksi. Aivan kuten legot, myös maakuntien palvelut voi rakentaa halutessaan uudestaan ja uudestaan. Maakuntien palveluiden pitää toki olla valmiina 1.1.2020, mutta jos sen jälkeen huomataan, että joku asia palveluissa ei toimi kuten halutaan, on palveluiden rakennetta mahdollista korjata ja muuttaa – aivan kuten legojakin.


Jaakko Rinne
tukipäällikkö
Twitter: @rinne_jaakko 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti