perjantai 29. syyskuuta 2017

Etu, jota yhdenkään viljelijän ei kannata jättää käyttämättä

Olethan jo kuullut maatilojen neuvontajärjestelmästä, jota myös Neuvo 2020 -neuvonnaksi kutsutaan? Jokainen suomalainen maatila voi hyödyntää Neuvo 2020 -neuvontaa 7 000 euron edestä ohjelmakauden 2015−2020 aikana. Viljelijä maksaa neuvonnasta vain arvonlisäveron osuuden. Lähes 14 000 viljelijää on jo saanut neuvontaa tukiehdoista, löytänyt neuvojan avulla tilalleen parhaiten sopivat ympäristötoimet, parantanut maansa kasvukuntoa, teettänyt eläinten terveydenhuoltosuunnitelman tuotantoeläintensä parhaaksi tai vaikkapa säästänyt selvää rahaa teettämällä tilalleen energiasuunnitelman. Viljelijät voivat hyödyntää näitä kaikkia Neuvo 2020 -palveluita myös jatkossa.


Parasta tässä kaikessa on se, että neuvontaa hyödyntäneet viljelijät ovat olleet saamaansa neuvontaan todella tyytyväisiä. Moni myös kokee neuvonnan auttaneen valmistautumisessa viljelijätukien tarkastuskäynteihin. Nämä tiedot ilmenivät arviointiraportista, josta maa- ja metsätalousministeriö tiedotti keväällä (koko raportti osoitteessa Maaseutu.fi).

Juuri nyt Neuvo 2020 tarjoaa suomalaisille maatiloille myös jotain ihan uutta. Kauan odotettu talousneuvonta eli maatilojen nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä neuvonta on vihdoin käynnistynyt. Viljelijällä on nyt mahdollisuus teettää tilalleen suunnitelma maatilan nykyaikaistamisesta ja kilpailukyvyn parantamisesta. Uusi Neuvo 2020 -neuvonta voi olla myös velkaneuvontaa, apua yhtiöittämisen tai omistajanvaihdoksen suunnitteluun tai laskelmia tuotteiden tuotantokustannuksista ja katteista.


Talousneuvonta on varmasti tarpeen erityisesti niillä tiloilla, joita maatalouden kannattavuushaasteet eniten koettelevat. Välillä kuulee neuvojien toteavan, että neuvontaa hyödyntävät eniten tilat, jotka sitä vähiten tarvitsevat. Toivottavasti voimme ohjelmakauden päätyttyä todeta talousneuvonnan tavoittaneen ennen kaikkea ne tilat, jotka sitä kaikista eniten tarvitsivat.

Neuvojan asiantuntemus on parasta, mitä Neuvo 2020 -neuvonta voi tilalle tarjota.  Lähes yhtä tärkeitä ovat neuvojan ja neuvottavan välille syntyvä luottamuksellinen yhteys ja avoin vuorovaikutus, jotka takaavat neuvonnalle parhaan mahdollisen lopputuloksen.  Tehkäämme siis työtä aitojen kohtaamisten puolesta!

Kuluneen kesän aikana minulla oli etuoikeus piipahtaa Farmari-messuilla tapaamassa viljelijöitä ja mainostamassa Neuvo 2020 -neuvontaa. Juttelimme erään jäähdyttelijäksi itseään kutsuneen viljelijän kanssa neuvonnasta ja maatalouden tulevaisuuden näkymistä. Lyhyen keskustelutuokiomme aikana akuuteimmaksi toiveeksi tällä tilalla nousi tarve löytää taloon maataloudesta vahvasti kiinnostunut vävy.  Valitettavasti jouduimme yhteistuumin toteamaan, ettei maaseutuohjelmassa tälläkään ohjelmakaudella ole tarjolla sellaista toimenpidettä, jolla tähän suomalaista maaseutua koettelevaan ikiaikaiseen haasteeseen vastattaisiin.  Paljon muuta tarjottavaa sillä kuitenkin on.

Tutustu neuvontaan! Maatilojen neuvontajärjestelmään hyväksytyt neuvojat löydät neuvojarekisteristä osoitteesta www.mavi.fi/neuvojarekisteri.

Merja Uusi-Laurila
ylitarkastaja

2 kommenttia:

  1. Miksi neuvojarekisteriin ei ole kelpuutettu paikallisia kunnaneläinlääkäreitä, vaan neuvova eläinlääkäri pitäisi kutsua toiselta puolen Suomea?

    VastaaPoista
  2. EU-säädöksistä johtuen neuvojat on valittu järjestelmään hankintalain mukaisella valintamenettelyllä. Näin ollen valinta on voinut kohdistua ainoastaan neuvojiin/eläinlääkäreihin, jotka ovat jättäneet Maviin tarjouksen neuvontapalvelun tuottamisesta ja läpäisseet valintamenettelyn.

    Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän toimivuuden ja yksittäisen viljelijän näkökulmasta on erittäin valitettavaa, jos palvelut eivät kata koko Suomea. Voit olla omasta tilanteestasi yhteydessä suoraan blogitekstin kirjoittajaan.

    VastaaPoista