maanantai 19. kesäkuuta 2017

Farmarissa yhtenä vetonaulana nimisuojatuotteet

Viikonlopun aurinkoinen Farmari keräsi yhteensä huimat 94 000 kävijää. Näyttelyvieraiden iloksi biotalousteeman alle oli koottu kattavasti maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan toimijoita. Areena-hallista löytyvällä osastolla tietoa jakoivat MMM:n lisäksi Maaseutuvirasto, Luonnonvarakeskus, Maanmittauslaitos, ELY-keskus, Suomen metsäkeskus, Metsähallitus ja Suomen riistakeskus. Saman katon alta löytyi asiantuntijoita joka lähtöön.

Osasto tarjosi paljon ajankohtaista tietoa suomalaisesta ruuasta ja biotalouden ratkaisuista messuvieraille, ja näin esittelijän näkökulmasta se antoi myös loistavan tilaisuuden verkostoitua ja oppia uutta muilta hallinnonalan kollegoilta. Ja mikäs sen parempaa palvelua, että asiakas tai muuten vaan biotaloudesta kiinnostunut kävijä sai kaiken tarvitsemansa yhdeltä osastolta.

Maatalousministeri Jari Leppä vieraili biotalousosastolla. Osaston biotalousvisaan häntä opastivat viestintäjohtaja Pekka Väisänen ja tiedottaja Virpi Komulainen MMM:stä.

Mitä tarjosivat MMM ja Mavi?

 

Mavin osastolla tutuksi tulivat neljän päivän aikana muun muassa Hyrrä, Vipu, eläinten hyvinvointikorvaus, ympäristökorvaus sekä peltomaan laatutesti. Idearikkaat pääsivät ehdottamaan myös uutta nimeä tulevalle Mavi–Evira–Mitpa-virastolle.

Neuvo2020, Hyrrä ja Vipu tulivat tutuiksi Mavin osastolla, kun ylitarkastaja Merja Uusi-Laurila sekä tietojärjestelmäasiantuntijat Tomi Tiikkainen ja Maria Jukkola kertoivat näistä.
Tiedottaja Riika Isola sekä ylitarkastajat Ulla Sihto ja Riikka Klemola jakoivat tietoa muun muassa eläinten hyvinvointikorvauksesta, ympäristökorvauksesta ja peltomaan laatutestistä Mavin osastolla.
Mavin ylitarkastajat Hanna Ketomäki ja Sanna Lahtinen sekä tietojärjestelmäasiantuntija Nanny Rex valaisivat asioita peltomaan laatutestistä, eläinten hyvinvointikorvauksesta sekä Vipu-järjestelmästä.

MMM:n osastolla pääosissa olivat nimisuojatuotteet sekä luomu, lähiruoka ja ruokapoliittinen selonteko. Itselläni sydäntä lähellä ovat suomalaiset nimisuojatuotteet, joista pääsinkin puhumaan neljän päivän aikana sydämeni kyllyydestä sekä suoraan asiakkaiden että kameran edessä.

Luomusta ja lähiruoasta jakoivat tietoa MMM:n ylitarkastaja Leena Seppä ja Lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen.
Nimisuojatuotteista Farmarissa kertoivat hankekehittäjä Piritta Sokura Mavista ja ylitarkastaja Petri Koskela MMM:stä.

Osastolla vieraili monta kiinnostunutta messuvierasta maistamassa aitoja perinteisiä karjalanpiirakoita. Näytteillä oli myös Lapin puikula perunaa, kalakukkoa, sahtia ja porosipsejä. Tuotteet olivat usealle tuttuja, mutta kaikki eivät tienneet, että niitä yhdistää EU:n laajuinen nimisuojajärjestelmä. Myös nimisuojalogot olivat monille jääneet vieraiksi.  Muutama kävijä oli kuitenkin asiassa jo askeleen edellä ja saattaa olla, että Suomi saa näistä ideoista kaksi uutta nimisuojatuotetta. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Nimisuojatuotteiden tarina, ole hyvä

 

Jos et päässyt mukaan Farmariin kuulemaan nimisuojatuotteiden tarinaa, niin kerron sen sinulle tässä lyhyesti.  Nimisuojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan. EU:n nimisuojajärjestelmä suojaa tuotteita väärinkäytöksiltä, sillä suojattua nimeä ei saa käyttää kuin suojauksen saaneista tietyllä tavalla valmistetuista tuotteista. Suojaustapoja on kolme erilaista.

Suomesta löytyy kymmenen nimisuojattua maataloustuotetta ja elintarviketta, jotka ovat:
•    Lapin puikula
•    Lapin poron liha
•    Lapin poron kuivaliha
•    Lapin poron kylmäsavuliha
•    Kitkan viisas
•    Puruveden muikku
•    Kainuun rönttönen
•    Kalakukko
•    Karjalanpiirakka ja
•    Sahti. 

Lisäksi alkoholien nimisuojajärjestelmässä meillä on kaksi alkoholia:
•    Suomalainen marjalikööri/Suomalainen hedelmälikööri ja
•    Suomalainen Vodka.

Suomella on kymmenen nimisuojattua maataloustuotetta ja elintarviketta. Alkoholeja on kaksi. Farmarissa sai maistaa aitoja perinteisiä karjalanpiirakoita.

Mitä hyötyä on tuotteiden nimisuojauksesta? Nimisuojauksesta on hyötyä tuotteiden brändäyksessä, markkinoinnissa ja viennissä. Nimisuojamerkit tunnistetaan erityisesti Etelä-Euroopan maissa ja matkailijalle ne ovat merkki laadusta. Lisäksi maataloustuotteista ja elintarvikkeista saadaan 1,7 kertaa parempi hinta kuin tavanomaisista tuotteista. Jos mukaan lasketaan alkoholit, niin kerroin on huimat 2,3.

EU:n nimisuojajärjestelmässä on kolme erilaista suojaustapaa: Suojattu alkuperänimitys (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) ja aito perinteinen tuote (APT).

Tällä hetkellä nimisuojattuja maataloustuotteita, elintarvikkeita ja alkoholeja on järjestelmässä yli 3500. Kannattaa pitää siis silmät auki, kun käy kaupassa ostoksilla. Nimisuojattuja tuotteita löytyy yllättävän paljon hyllyistä, kun vain osaa tunnistaa oikeat logot. Toivottavasti saisimme vielä lisää kotimaisia tuotteita markkinoille, sillä esimerkiksi Italialla niitä komeilee myyntitiskillä jo monta sataa.

Minulla on idea, mitä teen?


Jos nyt tätä lukiessasi alat miettiä, että sinulla on käsissäsi ilmiselvä nimisuojausta vailla oleva omaleimainen ja ainutlaatuinen tuote, niin eipä muuta kuin laitetaan pyörät pyörimään. Jos tuotteen taustalta löytyy hakijaryhmittymä, jolla on yhteinen näkemys tuotteesta, niin silloin kannattaa lähteä miettimään hakemuksen jättämistä. Eikö olisikin hienoa, että koko Eurooppa kuulisi tarinan omaleimaisen suomalaisen tuotteen takana? Etkä varmaan pistäisi pahaksesi, jos siitä olisi taloudellistakin hyötyä, vai mitä? 

Voit etsiä lisätietoa osoitteesta www.mavi.fi/nimisuoja tai ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen. Autan mielelläni kaikenlaisissa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä. Nimisuojaus ei ole tähtitiedettä, vaikka se saattaa kuulostaa hyvin byrokraattiselta eri vaiheineen kotimaassa ja EU:ssa. Sinun pitää laatia oikeanlaiset asiakirjat, missä olen mukana auttamassa. Sen jälkeen asia jää lähestulkoon kokonaan meidän huoleksemme.

Tapaamisiin kenties Mikkelin Farmarissa 2019! Ota kuitenkin reippaasti yhteyttä jo ennen sitä, jos sinulla on ajatus nimisuojattavasta tuotteesta. Autan mielelläni.

Piritta Sokura
hankekehittäjä
etunimi.sukunimi@mavi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti