tiistai 11. huhtikuuta 2017

Erityistä, poikkeuksellista ja väliaikaista kriisitukea maidontuottajille

Kriisitukia tarvitaan, koska maatalouden kannattavuus ja viljelijöiden maksuvalmius on ollut heikkoa jo useamman vuoden ajan.

Tällä hetkellä ajankohtainen maidontuottajien kriisituki on milloin väliaikainen, milloin poikkeuksellinen tai sitten lisä- tai mukautustuki. Se on erilaisten edellä kuvattujen määreiden perusteella erittäin erityinen tuki, koska kriisituki ei olisi kriisituki, jos se olisi aina samanlainen.

Kriisituki on viljelijän tilillä viimeistään vuoden sisällä siitä, kun komissiossa tai kansallisesti on virinnyt ajatus uudesta tuesta. Ajatuksen jälkeen on päästävä sopuun siitä, kenelle kriisituki suunnataan. Kriisituki tarvitsee säädökset, lomakkeet ja hakuohjeet. Tuki on rakennettava myös tietojärjestelmään, jotta se voidaan valvoa, laskea, myöntää, maksaa ja raportoida.

Kriisitukea maksetaan maidontuottajille joko kansallisesta, EU:n kassasta tai molemmista. Tukea voidaan maksaa joko maidon tuottamisesta tai tuotannon vähentämisestä. Riippuen siitä, millä tolalla markkinat kulloinkin ovat. Kriisitukea saa harvoin maksaa jonkin muun tuen lisänä, vaikka se olisi helpointa maksaa vain lisäämällä eurojen määrä jo olemassa olevan tuen päälle.

Kriisituki on maksettava mahdollisimman nopeasti, vaikka se on muodoltaan aina erilainen kuin edeltäjänsä. Hakijan on osoitettava erityistä kiinnostusta kriisitukea kohtaan ja palautettava ripeästi paperihakemus kuntaan.

Tuen määrän  perusteena ovat joko meijerien rekisteriin ilmoittamat maitolitrat rekisteristä tai viljelijän itsensä ilmoittamat litrat kuntaan palautetuista meijeritositteista. Välillä menettelyn ratkaisee EU, välillä voidaan tehdä oma menettely. Tukea voidaan rajoittaa tai tukitasoa voidaan nostaa, jos tuen menekki ei ollutkaan ihan odotettu.

Kriisitukeen on harva tyytyväinen. Kriisitukea on joko hankala hakea, sitä maksetaan liian vähän, eurot ovat hitaasti tilillä tai kaikki eivät edes saa kriisitukea. Siitäkin huolimatta se on kriisin vuoksi erityisen tarpeellinen tuki. 


Susanna Jansson
ylitarkastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti