torstai 3. maaliskuuta 2016

Myöhästymisistä ja epäonnistumisista

EU:n maatalouspolitiikassa on siirrytty uudelle ohjelmakaudelle ja soveltamaan uusia tukijärjestelmiä. Tämä ei tosin taida olla enää uutinen, jos toimit maatalouden parissa. Ohjelmakauden vaihtumista on nimittäin puitu jo pitkään. Viljelijänä muistat varmaan mm. syksyn 2014 Mavin pienen vihreän kirjasen, jossa kerroimme uusista tuista.

Muutos on merkinnyt, että uuden ohjelmakauden tukia on viime vuodesta lähtien maksettu ensimmäistä kertaa. Maksuaikataulu poikkeaa siksi vuosista edellisellä ohjelmakaudella. Vuodet eivät ole verrannollisia ohjelmakausien välillä. Samoin tukitermistö on muuttunut. Tilatuki on perustuki, ympäristötuki ympäristökorvaus jne.

Kirjanen syksyllä 2014 johdatti uudistuksiin.

”Tietokone- ja atk-ongelmia”


Palautteessa meille ja median uutisoinnissa viitataan usein Mavin tietokone- ja atk-ongelmiin. On myös tullut ehdotuksia, miten nämä ongelmat ovat ratkottavissa lyijykynällä ja ruutupaperilla. Ei valitettavasti pysty. Myöskään työntekijöiden erottaminen ei ratkaise ongelmia, päinvastoin.

Maataloushallinto toimii tietojärjestelmän varassa. Tietojärjestelmällä toteutetaan monimutkaisia EU:n ja kansallisia tukiehtoja. Siellä pitää saada pelaamaan yhteen tukihaku, myöntö, valvonta, maksaminen, raportointi ja takaisinperintä. Se vaatii paljon työtä eikä tule valmiiksi heti säädöspäätösten jälkeen. Siksi olemme joutuneet tuomaan esiin, että tietojärjestelmien tekeminen kestää. Työ ei ole ilmaista, vaan vaatii rahaa.

Tietojärjestelmätyötä emme tee itse vaan yhdessä palvelutuottajamme Maanmittauslaitoksen kanssa. Työpanosta hankitaan myös hallinnon ulkopuolelta.

Tavoitteelliset maksuaikataulut 2015–2016


Syksyllä 2014 laadimme yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa tavoitteellisen maksuaikataulun uuden ohjelmakauden alkuun. Sen mukaisesti on edetty näihin päiviin. Viime vuoden joulukuuhun mennessä maksettiin vuonna 2015 haettuja tukia yhteensä 1,2 miljardia euroa, viimeksi joulukuussa maksettu tukisumma oli noin 500 miljoonaa. Ennen kesäkuuta tänä vuonna maksuun on tulossa vielä 350 miljoonaa vuoden 2015 tukia. Suomessa uuden ohjelmakauden tukia on maksettu ensimmäisten EU-maiden joukossa.

Nyt alkuvuodelle 2016 on tarkennettu tavoitteellista maksuaikataulua. Julkisessa keskustelussa mediassa ja sosiaalisessa mediassa annetaan ymmärtää, että kaikkien viljelijätukien maksaminen on lykkääntymässä tai siirtymässä aiemmin suunnitellusta. Näin ei ole.

Maaliskuun alkuun mennessä on maksettu peltokasvipalkkio, ympäristösopimusten ensimmäinen erä ja alkuperäisrotujen palkkion toinen erä. Loppukevään tukipaletissa muutos koskee näitä tukia:

 • Kansalliset peltotuet: Pohjoinen hehtaarituki maksettiin alkuperäisen suunnitelman mukaan joulukuussa. Yleinen hehtaarituki, nuorten viljelijöiden tuki, sokerijuurikkaan tuki (100 %) ovat siirtyneet maksettaviksi maalis–huhtikuussa.
 • EU:n lammas- ja vuohipalkkio maksetaan kesäkuussa (100 %). Aiemmin ilmoitettiin huhtikuu (95 %).
 • Eläinten hyvinvointikorvaus maksetaan kesäkuussa (100 %). Aiemmin ilmoitettiin toukokuu (100 %).

Näiden lisäksi keväällä tulee maksuun lähes 20 eri tukimuotoa. Kevään viljelijätukien maksuajankohdat tarkentuvat, kun niiden laskenta tietojärjestelmässä etenee. Tänä keväänä olemme kahdesti päivittäneet aikatauluja: 15. helmikuuta ja 29. helmikuuta.

Tiedotamme maksuajankohdista


Uusin maksuaikataulu on verkkosivustollamme. Päivitämme sinne jatkuvasti yksityiskohtaisempia maksuajankohtia ja tiedotamme maksuista sen mukaan, kun laskenta etenee. Nyt maksuajankohdat on kerrottu kuukausitasolla maalis–kesäkuulta.

Vuoden 2016 loppupuoliskon viljelijätukien maksuaikataulu on valmistelussa. Päätös maksuajankohdista ei kuitenkaan ole yksinomaan Maaseutuviraston käsissä. Aikataulusta käydään neuvotteluja maaseutuhallinnossa, ja maatalouden talousvaikeudet on valmistelussa tiedostettu.  Kun vuoden loppupuoliskon aikataulu on selvillä, tiedotamme siitä.


Leena Tenhola
ylijohtaja

5 kommenttia:

 1. "Työ ei ole ilmaista, vaan vaatii rahaa." Joo ja sitä me maanviljelijät juuri tarvitsemme!!

  VastaaPoista
 2. "Työ ei ole ilmaista, vaan vaatii rahaa", meinaako Tenhola, ettei me tehdä töitä, kun ei tarvita rahaakaan?

  VastaaPoista
 3. Herrat tarvii aina rahaa joka hommaan. Viljelijät joutuu kyllä kaikki hommat tekeen ajallaan vaikka rahaa ei tulisikaan. Miksi kaikki vaaditaan Viljelijöiltä pilkulleen se ei näköjään koske Mavia?

  VastaaPoista
 4. Kuinkas nuo 2016 vuoden tuet on tarkoitus maksaa? Siirtyykö jotain vuodelle 2017? On todella tärkeää tietää tarkat maksuajankohdat että pääsee budjetoimaan. Kate on sikatiloilla olematon ja kassaan ei pysty säästämään varoja niin olisi tärkeätä tietää koska tuet tulee ja kuinka paljon.

  VastaaPoista
 5. Poliittisessa johdossa vika, kun virkamiehet eivät töitään tee. Ei Mavia voi syyttää, kun kukaan ei perään katso, että tekevät työnsä.

  Mavi ja Maanmittauslaitos viimeisiä hallintohimmeleität, jotka välttelevät mahdollisen paljon todellista maailmaa.

  Ohjelmistojen tilaus Maanmittauslaitokselta., huh.

  No kun me maailveilijät lappu luukulle lyödään, lähtee muutama sata tuhatta työpaikkaa myöskin elintarvike- ja rehuteollisuudesta sekä konekaupasta ja tarvike- ym palveluista. Kukaan vain ei sitä halua muistaa.

  Että voi, voi

  VastaaPoista