tiistai 2. helmikuuta 2016

Pakahduttavan hyviä uutisia ja maaseutuverkoston vauhdikas alkuvuosi

Joskus se on melkein pakahduttavaa: maaseutuohjelmasta ja maaseutuverkostosta viestiminen. Tuntuu, että käsissä on niin huikean hyvä juttu ja valtavan iso mahdollisuus, että kaikkien suomalaisten pitäisi saada tieto tästä asiasta. Nyt heti. Tällaisina taantuman aikoina, kun kaikkea nipistetään ja kutistetaan, maaseutuohjelmassa on työkaluja ja rahoitusta kehittämiseen. Niin hienoa.

Maaseutuverkosto on asiana yhtä innostava. Mikä se oikein on? Se on se suurin voimavara: joukko ihmisiä, jotka ymmärtävät, että yhdessä saa usein aikaan enemmän ja parempaa kuin yksin yrittäen. Maaseutuverkosto on kaikkien maaseudun asukkaiden ja toimijoiden avoin verkosto.

Helppoa ei viestin vieminen kuitenkaan ole. Jo maaseutuohjelman laajuus ja monipuolisuus asettaa matkalle omia haasteitaan. Käsitteitä on haastava muuttaa selkeäksi suomeksi ja kyllä, pikkuisen se byrokratiakin joskus heittää hidasteita matkalle. Hidasteisiin ei kannata kuitenkaan jäädä kokonaan jumiin.

Vastaanottava maaseutu, intohimoinen yrittäjyys


Maaseutuohjelman laajuus tuo verkoston toimijoille eteen mitä moninaisimpia aiheita. Toissa viikolla me Maaseutuviraston maaseutuverkostopalvelut järjestimme yhdessä maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa Vastaanottava maaseutu -seminaarin, jossa pohdittiin maahanmuuttajien kotouttamisasioita ja maaseutuohjelman apuja siihen. Paikalla oli lähes 200 ihmistä ja yli 300 henkilöä seurasi tilaisuutta verkossa.

Maahanmuuttoseminaarin jälkeen risteilimme merellä Leader-ryhmien hallitusjäseniä kouluttamassa. Seuraavalla viikolla kokoontuivat kuntien maaseutuviranomaiset Jyväskylässä Talvipäivillä. Aiheesta ja tunnelmasta toiseen ja vauhdilla eteenpäin, kaikessa punaisena lankana maaseudun kehittäminen. Ja koko Suomen kehittäminen.

Tavoitteena yrittäjien hoksauttaminen


Mitäpä luulet, tietääkö kaupunginläheisellä maaseudulla (ehkä jopa sen kaupungin rajojen sisäpuolella) asuva pelisovellusyrittäjä tai kirjapainon omistaja olevansa maaseudun kehittäjä? Tuskin kovinkaan moni.

Onpa sattunut tulla vastaan useita ihan selkeästi ydinmaaseudullakin toimivia yrittäjiä, jotka eivät tiedä olevansa maaseutuyrittäjiä ja maaseudun yritystukien piiriin kuuluvia. Eihän minulla ole maatilaa -toteamus on kuultu useammin kuin pari kertaa.

Maaseutuverkoston ja maaseutuohjelman viestinnälliseksi teemaksi valittiin vuodelle 2016 yrittäjyys. Tähän johdattivat useatkin syyt alkaen maamme taloustilanteesta ja hallituksen kärkihankkeista. Yksi iso syy oli kuitenkin maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmän suunnitelmat vuodelle 2016: mielenkiintoinen aloitusseminaari ja ympäri maata kiertävä yrittäjyyskiertue yhdessä Suomen Yrittäjien ja MTK:n kanssa.

Suomen Yrittäjien ja MTK:n kanssa tehtävä yhteistyö on iso askel eteenpäin siinä, että pääsemme lähestymään niitäkin yrittäjiä tai yrittäjiksi aikovia, jotka eivät edes ymmärrä olevansa maaseudun yrittäjiä ja maaseutuohjelman yritystukien parissa.

Maaseudun yrittäjyyden asiaa viedään eteenpäin myös helmi–maaliskuun vaihteessa avattavalla yrittäjyyteen keskittyvällä verkkosivustolla ja useilla tarinoilla intohimoisista yrittäjistä.

Uutiskirjeessä kaikki koottuna

 

Syksyllä alkaneet jokaisella 15 ELY-keskusalueella järjestettävät alueverkostopäivät jatkuvat vielä alkukevään aikana. Maaseutuverkoston yrittäjyystyöryhmän #munmaaseutu-kuvakilpailu on käynnistynyt. Luomun koordinaatiohankkeen luomuseminaari pohtii luomun tarinaa nyt helmikuun alussa. Nämä ja monet muut helmikuun tapahtumat löytyvät Maaseutu.fi-sivustolta, kalenterista ja uutisista.

Välillä on itsekin vaikea pysyä perillä siitä, mitä tapahtuu milloinkin ja missä kaikessa maaseutuverkostopalvelut-yksikkömme on mukana. Jos ennen joulua ilmestynyt ensimmäinen maaseutuverkoston uutiskirje auttoi minuakin hahmottamaan kokonaisuutta, ehkä se auttaa siinä myös lukijoita.

Maaseutuverkoston uutiskirjeeseen kerätään verkoston uutisia ja tapahtumia, niin meiltä kuin kentältäkin. Jos kirje ei vielä kolahtanut sähköiseen postilaatikkoosi, voit tilata sen laittamalla viestiä osoitteeseen info@maaseutu.fi

Seuraava uutiskirjettä odotellessa voi viettää aikaa joulukuun postin parissa:
Ajankohtaista Maaseutuverkostosta


Sinikka Torssonen
verkostotiedottaja
Maaseutuverkostopalvelut
www.maaseutu.fi
etunimi.sukunimi@maaseutu.fi
Twitter: @SinikkaT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti