torstai 5. marraskuuta 2015

Maaseutuvirasto kehittää sähköistä maaseutuhallintoa hallitusti – Hyrrä-järjestelmän ongelmiin puututaanVaativissa tietojärjestelmäprojekteissa harvoin vältytään täysin ongelmilta. Niiltä ei ole välttynyt myöskään Maaseutuviraston Hyrrä-projekti, josta Maaseudun Tulevaisuus uutisoi keskiviikkona 4.11. Raflaavasta otsikoinnista huolimatta virastossa tehdään tietojärjestelmän kehittämistyötä hallitusti ja pitkäjänteisesti. Jutussa mainittu ulkopuolinen selvitys tietojärjestelmän toteutuksen ongelmista on Mavin tilaama. Selvityksessä esiin tuodut ongelmat ratkaistaan yhdessä Maville tietohallinnon palveluja tuottavan Maanmittauslaitoksen kanssa. 

Tehtävänämme on sähköistää maaseutuhallinto ja tuoda näin hyötyjä paitsi hakijoille myös hallinnolle. Uusien sähköisten asiointipalveluiden rakentaminen aiheuttaa merkittäviä kustannuksia verrattuna aikaisempiin maataloushallinnon tietojärjestelmiin, mutta pitkällä aikavälillä tämä tuo säästöjä. 

Koska Mavin toimivaltaan ei kuulu normien purkaminen, olemme määrätietoisesti jo vuodesta 2009 alkaen kehittäneet viljelijöiden tukibyrokratian helpottamiseksi sähköisiä palveluita. Viljelijätuissa sähköisen asioinnin osuus on nykyisin lähes 90 prosenttia. Hallintoa ja viljelijöitä työllistävien pinta-alojen ristiintarkastusten määrä on tänä syksynä huomattavasti vähentynyt, koska viljelijöiden sähköisesti ilmoitetut kasvulohkotiedot ovat paperilla ilmoitettavia tietoja tarkempia. Työn säästö hallinnolle ja byrokratian väheneminen viljelijöille ovat olleet huomattavia. 

Hyrrä-järjestelmän aikatauluongelmista huolimatta sähköisestä asioinnista on saatu kiittävää palautetta. Maaseudun yritys- ja hanketuista lähes 90 prosenttia ja investointituistakin 60 prosenttia on haettu sähköisesti. Sähköinen asiointi on nykypäivää ja sähköisiä palveluja kehitetään käyttäjien tarpeisiin. Olemme varmoja, että kehittämistyön tuloksena on palvelu, joka on käyttäjilleen hyödyllinen.

Olemme uudistaneet kaikki keskeiset tietojärjestelmät samaan aikaan ohjelmakauden vaihteessa, niin viljelijätukien, maaseudun kehittämistukien kuin koulumaidonkin osalta. Järjestelmien kehittämisprojekteissa teemme yhteistyötä Maanmittauslaitoksen ja sen alihankkijoiden kanssa. Tietojärjestelmätyötä tehdään kustannustehokkaasti ja varsin pienillä resursseilla. Tämä ei olisi mahdollista, ellemme toimisi hallitusti. 

Hyrrä-järjestelmän aikataulupaineet ovat olleet kovat eikä virheiltä ole valitettavasti vältytty. Teettämämme selvityksen pohjalta tehdään korjaukset ja kehittämistyö yhteistyökumppanien kanssa saadaan etenemään luotettavammin suunnitelluissa aikatauluissa. Nyt selvitämme, mitä korjaustoimia on tehtävä ja miten Hyrrä-järjestelmän kehittäminen etenee. Emme voi jatkossa hyväksyä suunnitelluissa aikatauluissa yllättäviä muutoksia, jotka vaikeuttavat asiakkaiden ja hallinnon toimintaa.

Leena Tenhola
ylijohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti