torstai 25. kesäkuuta 2015

Märkyysasioista on viestitty

Tuottajajärjestö MTK on arvostellut virastoamme huonosta tiedottamisesta viljelijöille peltojen märkyysongelmista. MTK vaati järjestön äänenkannattajassa Maaseudun Tulevaisuudessa (26.4.2015) selkeäkielisiä ohjeita viljelijöille. Lehden toimitus puolestaan herätteli Maaseutuvirastoa tiedottamaan.

Olemme itse asiassa tiedottaneet märkyydestä ja seuranneet tilannetta. Ensimmäisen tiedotteen julkaisimme 27.5.2015 otsikolla Sateet vaikuttavat kylvöihin ja kylvöalailmoituksiin. Toisen tiedotteen julkaisimme 11.6.2015 otsikolla Ylivoimaisen esteen käyttö kylvämättömillä pelloilla ja vaikutukset tukiin. Nämä on julkaistu omissa viestintävälineissämme ja mediatiedotteina. Myös MTK ja Maaseudun Tulevaisuus ovat olleet näistä informoituja.

Olemme tiedotteissa avanneet asiaa koskevaa säädössisältöä mielestämme varsin yleistajuisesti. Jälkimmäisessä tiedotteessa oli myös konkretisoivia käytännön esimerkkejä, miten viljelijä voi eri tilanteissa toimia. Uskomme viljelijöiden näitä tekstejä ymmärtävän.

Tiedotteet ovat edelleen verkkosivustoltamme luettavissa. Tiedonhakija ei kuitenkaan välttämättä osaa tiedotteista etsiä hakemaansa ajankohtaista asiaa. Otamme saamamme palautteen huomioon verkkosivustomme ylläpidossa. Parannettavaa löytyy aina.

Myös kunta neuvoo viljelijää


Yksi viljelijöitä palveleva taho Maaseudun Tulevaisuuden jutuissa jätettiin kokonaan huomiotta. Viljelijät voivat kysymyksissään nimittäin kääntyä kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisten puoleen. Kunnissa osataan paikallisesti ja selkeästi kertoa myös peltojen märkyyteen liittyvistä asioista.

Toinen juttu on sitten se, että maaseutuhallinnon virkamiehet toimivat varsin yksityiskohtaisten säädösten mukaan. Vaatimukset itse tehtävistä joustoista perustuvat kuvitelmaan. Säädöksistä päättävät muut, ja ne tulevat meille annettuina – vähän niin kuin tämä sateinen kesä.

Jari Eloranta
viestintäpäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti