keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Hakuopas 20 vuotta: paperilta verkkoon

Vasemmalla hakuopas vuodelta 1995 ja oikealla tämän kevään hakuopas.
Ensimmäisen viljelijätukien hakuoppaan ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi kaivoimme kaapista vanhoja oppaita ja kyselimme kollegoilta muistikuvia hakuoppaan kokoamisesta.

Vuonna 1995 ilmestyneen ensimmäisen hakuoppaan esipuheessa maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Ilkka Ruska toteaa, että EU:n tukien saaminen edellyttää varsin tarkkojen sääntöjen noudattamista tukien hakemisessa ja valvonnassa. Avuksi näiden sääntöjen noudattamiseen koottiin hakuopas.

Hakuopas tehdään ryhmätyönä


Tämän kevään hakuopas löytyy verkosta osoitteesta www.mavi.fi/hakuopas. Kun tähän pisteeseen on päästy, on takana kuukausien työ. Hakuoppaan ilmestyminen ja julkaiseminen joka vuosi on iso ryhmäponnistus. Pelkästään Maaseutuvirastosta on hakuopasta tekemässä noin 20 ihmistä. Lisäksi tiivistä yhteistyötä tehdään maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Hakuopas käy myös kommentointikierroksella sidosryhmissä, jolloin sen sisällöstä voivat antaa palautetta muun muassa kunnat, ELY-keskukset ja MTK.


20 vuoden hakuoppaat. Vuoden 2015 hakuopas puuttuu pinosta.
Hakuoppaan tekstejä kirjoitetaan jo edellisen vuoden lopulla. Usein syksyisin on järjestetty myös kielenhuollon tai selkeän virkakielen koulutusta hakuoppaan kirjoittajille.  Tammikuussa tekstit ovat aika lailla valmiina, mutta muutoksia voi vielä tulla, kunnes lainsäädäntö valmistuu.

Oppaan kääntäminen toiselle kotimaiselle vaatii oman työnsä. Vaikka kääntäjät tekevät varsinaisen käännöstyön, tekstien kirjoittajat tarkistavat oman lukunsa ruotsinnoksen ennen sen julkaisemista.

Kaikki ei mahdu enää hakuoppaaseen


Vielä viime vuosikymmenen lopulla tekstejä editoitiin paperilla. – Kaikille hakuoppaan tekijöille kopioitiin koko hakuopasnivaska harva se päivä. Niitä oli sitten postilaatikot täynnä ja niihin paperinippuihin tehtiin kaikki merkinnät, mitä haluttiin muuttaa.  Silloiselta hakuopasvastaavalta meinasivat käämit palaa, kun teimme niin paljon muutoksia, kertoo erikoissuunnittelija Kati Törmä, joka on osallistunut hakuopasvalmisteluun useiden vuoden ajan. Onneksi nykyään sähköiset välineet helpottavat editointia ja ainakin paperia säästyy, toivottavasti käämejäkin.

Hakuoppaita viime vuosituhannelta.
Vuosien varrella tämä viljelijöiden tietopaketti on muuttunut, mutta on edelleen tunnistettavissa samaksi julkaisuksi kuin vuoden 1995 opas. Enää kaikkea viljelijän tarvitsemaa tietoa ei saada sisällytettyä pelkästään hakuoppaan kansien väliin. – Hakuopas oli ennen yhtenäisempi kokonaisuus, muistelee ylitarkastaja Lea Anttalainen. – Nykyoppaan tekstissä on viittauksia muihin oppaisiin tai hakuoppaan muihin lukuihin, ja se hankaloittaa lukemista jonkin verran.

Luettavaa riittää


Hakuoppaan sivumäärä on yleensä noin 200 sivua. Sivumäärä on vuosien myötä kasvanut. Ensimmäinen hakuopas vuodelta 1995 oli pituudeltaan 63 sivua, ja sisälsi myös täyttöohjeet. Vuonna 1997 hakuoppaan ja täyttöohjeen yhteenlaskettu sivumäärä ylitti 100 sivun rajan. Vuosituhannen vaihteessa sivuja oli jo 152 ja vuoden 2005 oppaissa yhteensä 231.


Ensimmäinen Maaseutuviraston (perustettu 1.5.2007) julkaisema hakuopas.
Lukemista siis riittää, joten kannattaa ottaa mukava asento, kun oppaaseen tarttuu. Rantasalmen maaseutupäällikkö Sirpa Leväinen muisteleekin perehtyneensä hakuoppaaseen usein makuuasennossa sohvalla maaten. – Töissä ollessa lukemiseen keskittyminen onnistui parhaiten, kun menin käytävän vastakkaisella puolella olevaan huoneeseen, jossa oli ihanan upottava punainen sohva. Siihen kun kävi pitkälleen ja alkoi lukea, niin johan upposivat tukiohjeet päähän, Leväinen muistelee. Onneksi verkko-opastakin voi lukea vaakatasossa, jos sen avaa tabletilla tai puhelimella. 

– EU:n alkuaikoina oli hakuoppaalla meillä kunnissa nykyistä tärkeämpi merkitys, kertoo Leväinen. Tällä hetkellähän me kunnat saamme Lync-koulutusta kuukausittain Mavilta ja muutenkin maakuntiin jalkautetut koulutukset ovat kattavia. Ennen oli siis toisin, ja hakuopas oli nimenomaan se, josta me kunnassa tutkimme tukien sisältöä. Eli kun viljelijä esitti kysymyksen, otettiin hakuopas käteen, ja sitten yhdessä tutkittiin, että mitenkäs tämä asia on.

Hakuopaspostitukset jäävät historiaan


Vuoden 1995 oppaan ulkoasu on hyvin pelkistetty eikä kansikuvaakaan ole. Vuodesta 1996 eteenpäin oppaiden kansissa on ollut erilaisia maaseutumaisemia ja näkymiä. Suosituin kuva-aihe on nauta, joka on komeillut kansissa 12 vuotena. Tämän kevään oppaan kannessa on kaalinkeriä. Kansikuvan valintakin on tiimityötä ja sopiva kuva valitaan useista vaihtoehdoista joka vuosi.

Sähköinen tukihaku näkyy täyttöohjeiden 2012 kannessa.
Vuoteen 2012 saakka hakuopas kolahti jokaisen viljelijän postilaatikkoon. Parin vuoden ajan opasta on postitettu vain sen tilanneille. Tästä vuodesta lähtien postituksista luovutaan ja viljelijöitä suositellaan käyttämään verkkoversiota. Painetun oppaan voi halutessaan hakea kunnasta. 

Uuden ajan hakuopasta voi lukea vaikka puhelimella pellon laidalla. Vaikka muoto on muuttunut, niin idea on silti sama: kertoa viljelijälle tarkasti ja selvästi tukiin liittyvistä ehdoista.

Tarja Katajamäki, ylitarkastaja ja Riika Isola, tiedottaja Ei kommentteja:

Lähetä kommentti