torstai 19. helmikuuta 2015

Rakasta ruokaa ja unelmaduuniaTiedätkö, mikä yhdistää meitä kaikkia tämän blogin lukijoita? Rakkaus ruokaan. Arvostamme ruoantekijöitämme, lähellä tuotettua ruokaa ja eläinten hyvinvointia. Meille on myös tärkeää, mistä ruokamme tulee ja haluamme, että myös lapset ja nuoret tietävät nämä asiat. Osaamme arvostaa myös luomu- tai lähiruokaa.

Tiesimmehän kaikki senkin, että meidän ei esimerkiksi tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan nauttiessamme trendikkäitä superfoodeja? Niitä löytyy meidän omista metsistämme. Tähän ja moneen muuhun asiaan löytyy vastaus ja paljon uutta tietoa upouudesta Ruokaketjuohjelmasta. 

Housuissa tilaa ruualle  


Maaseutuvirasto tunnetaan ehkä parhaiten viljelijätuistaan ja muista elintärkeistä maaseudun yritys-, hanke- ja rakennetuistaan. Nyt haluaisinkin vähän enemmän raottaa verhoa, mitä tapahtuu Ruokaketjuohjelmassa, josta on tullut lempilapseni.

Itse hyppäsin Ruokaketjun kelkkaan hankekehittäjän housuissa tämän vuoden alusta alkaen. Nämä ovat suuret housut, mutta hyvin antoisat. Lisäksi näissä housuissa on vielä hyvälle ruualle tilaa! Mavissa kuusi vuotta työskennelleenä olen vuosien varrella päässyt työskentelemään monen hyvin mielenkiintoisen ja tärkeän asian parissa, mutta nyt voisin sanoa, että olen tullut kotiin.

Olen aina rakastanut sinun tavoin ruokaa, mutta myös tiedottamista, kirjoittamista ja kehittämistä. Tätä kaikkea sisältyy uuteen työhöni, jota voisi kutsua unelmaduuniksi. Oman mausteensa tähän soppaan lisää vielä nimisuojatuotteiden rekisteröinti, josta tuon teille lämpimiä tuulahduksia Lissabonista seuraavassa blogikirjoituksessani. 

Asiakasta arvostaen 


Mavin toiminta-ajatuksen mukaisesti eli asiakasta arvostaen olemme pystyneet kehittämään uutta Ruokaketjuohjelmaa siten, että meillä on mahdollisuus tarjota palveluita sekä hallinnon että kehittämisen puolelta. Tämä ajatus syntyi jo toimeenpanon suunnitteluvaiheessa, kun haastattelimme hanketoimijoita aiemmista tukiohjelmista. He toivoivat, että rahoittaja olisi kiinnostuneempi siitä, mitä hankkeissa tapahtuu.

Omalta osaltamme olemme toki aina olleet kiinnostuneita, sillä työskentelemmehän tärkeän asian puolesta. Hallinnollinen työ vie vain sen verran aikaa, että se kiinnostus ei ehkä ole näkynyt niin selkeästi hanketoimijoiden suuntaan. Nyt meillä onkin ainutlaatuinen tilaisuus hoitaa hallinto oikein ja ajallaan, mutta myös viedä eteenpäin hankkeiden antia muun muassa sosiaalisen median ja muiden kanavien välityksellä unohtamatta ohjelman kehittämistä. Itse vastaan Ruokaketjun kehittämisestä ja Eveliina Viitanen puolestaan hallinnosta. Tiimimme puolesta voin sanoa, että olemme täällä teitä varten ja innokkaita auttamaan ja työskentelemään yhteisen intressimme puolesta. 

Syksyn hankepotti 


Viime vuoden syyskuussa saimme ennätysmäärän hakemuksia koskien Ruokaketjun toiminnan edistämisohjelmaa. 78 hakemusta tupsahti Mavin kirjaamoon, josta alkoi syksyinen uurastus yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Joulukuussa 47 hanketoimijaa sai myönteisen päätöksen MMM:n hankerahoituksesta. Jaossa oli yli seitsemän miljoonan hankepotti Ruokaketjuohjelmassa, jonka toimeenpanon hoitaa Mavi. Hankkeista suurin osa käynnistyi tämän vuoden alussa ja ne ovat kestoltaan 1–3 vuoden mittaisia.

Hankkeet jakautuvat tiedotus-, kehittämis- ja menekinedistämishankkeisiin. Niiden kirjo on valtava ja painoalueet pyörivät tärkeiden asioiden ympärillä. Luomu- ja lähiruokahankkeita on molempia nyt käynnissä seitsemän. Ruoan- ja ruoantekijöiden arvostamishankkeita on kuusi ja nuoriin sekä ruokaan liittyviä hankkeita viisi. Lisäksi on vilja- ja öljykasvisektorihanke, elintarvikealan kansainvälistymishanke sekä kolme jäljitettävyys- ja vastuullisuusjärjestelmiin liittyvää hanketta. Edellä mainittujen painoalueiden yhdistelmähankkeita on vielä kolmekymmentä.

Hankkeiden avulla edistetään ruokaketjun kilpailukykyä, läpinäkyvyyttä ja vastuullista toimintaa kuluttajalähtöisesti. Ruokaketjun elämään ja tapahtumiin voit tutustua sivuilla www.mavi.fi/ruokaketju. Sivustolle on tulossa vielä paljon lisää tietoa, kun hankkeet pääsevät kunnolla vauhtiin.

Kevään aikana on tarkoitus järjestää muun muassa yhteisiä verkostoitumistilaisuuksia, joissa hanketoimijat pääsevät vaihtamaan kuulumisiaan, kertomaan hyviä käytäntöjä ja pohtimaan mahdollista yhteistyötä. Kannattaa seurata myös Mavin Twitteriä ja Facebookia, joissa kerrotaan hankkeiden tuloksista ja tapahtumista. Ajankohtaista tietoa saat myös hanketoimijoiden omilta nettisivuilta.  

Osaksi Ruokaketjua? 


Alkoiko tuntua siltä, että haluat olla osana Ruokaketjun toiminnan edistämistä ja päästä tekemään vaikuttavaa unelmaduunia yhdessä Ruokaketjun toimijoiden kanssa? Se on mahdollista. Uudet hankkeiden painoalueet julkaistaan tämän kevään aikana ja hankehaku aukeaa syksyllä.

Anna hyville ideoille siivet ja suunnittele hyvä, laaja ja valtakunnallinen hanke, jonka kohderyhmänä ovat elintarvikealan toimijat, viljelijät tai kuluttajat. Ennen kuin huomaatkaan, saatat olla mukana ketjussa, tuottamassa ja levittämässä ruoan ilosanomaa eteenpäin. Seuraa ilmoittelua aikatauluista nettisivuiltamme ja sinunkin unelmasi voivat käydä toteen.

Piritta Sokura
hankekehittäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti