torstai 12. helmikuuta 2015

Maaseutuverkostomatkalla ohjelmakaudella 2007–2013

Maaseutuverkostotoiminnan tavoitteet ja tehtävät olivat selvillä kesäkuussa 2007, kun aloitin maaseutuverkostoyksikön johtajana. Piti vain ryhtyä hankkimaan toimitilat, pöydät, kynät, kumit ja muut tarvikkeet, että päästään toteuttamaan annettuja tehtäviä ja kulkemaan kohti asetettuja tavoitteita. Niin, ja rekrytoida ihmiset!

Maaseutuohjelman juna oli jo kovassa vauhdissa, kun koko maaseutuverkostoyksikön tiimi oli kasassa marraskuun alussa ohjelmakauden 2007–2013 avajaistilaisuudessa Seinäjoella teknologiakeskus Framissa. Tunnelma oli hieno ja odottava. Olihan koko matka oikeasti vielä edessä, vaikka liikkuvaan junaan moni tuntui astuneensa.

Kohtaamisia ja yhteistyötä


Junamatka on ollut mielenkiintoinen. Vauhti on ollut kova, tosin joskus se vähän hidastuikin. Korjaustoimenpiteitä ja huoltoakin on tarvittu. Lähes kahdeksan vuoden maaseutuverkostomatkalla juna kasvoi pituutta ja kävi monella pysäkillä. Maaseudun kehittämisohjelman toimijat kaikilta neljältä toimintalinjalta ovat kohdanneet keskenään ja heterogeenisesti yli toimintalinjojen – ympäristö, maatalous, kylätoiminta, yrittäjyys, Leader-toiminta. Vaunut täyttyivät toteuttajista ja tekijöistä.

Amaze Me Leader -tapahtuma 2011 Uukuniemessä.
Matkalla pysähdyttiin paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti ja myös monella Euroopan unionin jäsenmaan pysäkillä. Verkostotyö on ollut maaseudun kehittämis-ohjelmien mahdolli-suuksien esilletuomista ja niiden käyttämistä Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Ohjelman toimenpiteet kiinnostivat ympäri Suomen ja hyviä hankkeita sekä yrityksiä syntyi ELY-keskusten, Leader-ryhmien ja kuntien hoitaessa hienosti ohjelman hallinnointia tuensaajien kanssa. Tutkijat, kehittäjät ja järjestöjen toimijat omalta osaltaan lisäsivät sytykkeitä ja polttoainetta matkan ylläpitämiseksi. Ja tärkeintä pohjatyötä tekivät maa- ja metsätalousministeriö ja Maaseutuvirasto lainsäädännön ja ohjeistuksen valmistelussa.

Kiertomatkalla


Maaseudun kehittämisohjelmien matka tuntuu kiertomatkalta. Seitsemän ohjelmavuoden aikana kierretään kerran maailman ympäri ja sitten uuden ohjelmakauden aikana aloitetaan kiertomatka uudelleen. Mitä matkalla opitaan? Päästäänkö seuraava matka aloittamaan edes uudelta tasolta? Toivon ainakin niin, että opittujen ja kokeiltujen asioiden avulla päästäisiin tasolle 2.

Kuluneen maaseutuverkostokauden aikana järjestettiin 482 verkostotapahtumaa, koolla oli 28 892 henkilöä 174 eri paikkakunnalla Suomessa. Tämän lisäksi tehtiin 21 ohjelman toimijoiden opintomatkaa, joilla haettiin hyviä käytäntöjä muilta toimijoilta muualta Euroopasta tai Suomen sisältä verkottaen samalla suomalaisia toimijoita keskenään.

Maaseutugaala 2014. MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (vas.), juontajat Vappu Pimiä ja Nicke Lignell sekä maaseutuverkostoyksikön johtaja Päivi Kujala.
Tavoitteena on ollut ohjelman mahdollisuuksien ja tulosten esilletuominen, yhteistyön lisääminen viranomaisten ja sidosryhmien välillä sekä hyvien käytäntöjen välittäminen. Tätä on tehty kouluttamalla, viestimällä ja ohjelman toimijoiden kansainvälisyyttä edistäen. Uskon, että erityisesti ihmisten kohtaamisilla tapahtumissa hyvät käytännöt ovat välittyneet ja huonoja käytäntöjä on parannettu.

Yhdessä pitkälle


Maaseutuverkostoyksikössä lanseerattiin vuosien aikana sanonta: ”Jos haluat mennä nopeasti, mene yksin. Jos haluat päästä kauas, mene yhdessä toisten kanssa”. Maailman kiertomatka ei olisi onnistunut yksin. Verkostossa on ollut voimaa toteuttaa se. Monet vuoret ja laaksot on ollut helpompi yhdessä kohdata ja pitää juna liikkeellä tuulessa ja talvituiskussa. Metsätaipaleella on joskus tunti seistykin, mutta matka on jatkunut, kun osaavat ihmiset ovat täyttäneet paikkansa ja löytäneet ratkaisut ongelmiin.

Unelmien lähikylää rakentamassa innovaatioleirillä 2014 Isossakyrössä.
Maaseudun kehittäminen on haastavaa ja mielenkiintoista. Yksi kiertomatka päättyy helmikuun lopussa ohjelmakauden 2007–2013 maaseutuverkosto-toiminnan ja samalla maaseutuverkostoyksikön junan veturin saapuessa päätepysäkille. Viereiseltä raiteelta uusi juna on jo lähtenyt matkaan varustettuna menneen kauden tiedoilla ja kokemuksilla. Toivotan onnea kaikille sillä matkalla mukanaoleville ja myös tuleville matkustajille. Kiivetkää rohkeasti yhä korkeammalle.

Kiitos


Haluan kiittää lämpimästi kaikkia maaseutuverkoston toimijoita ja yhteistyökumppaneita menneistä vuosista. On ollut ilo rakentaa maaseutuverkostoa kanssanne.

Päivi Kujala
Maaseutuverkostoyksikön johtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti