keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Verkostot maaseudun kehittämisen voimavara

Uusi vuosi, uudet kujeet -sanonta pätee hyvin maaseutuverkoston vuoden 2015 toimintaan ja uuteen ohjelmakauteen 2014–2020. Kuluvan vuoden alusta Maaseutuverkoston toimintaa koordinoi ja jäsenten verkostotoimintaa mahdollistaa Maaseutuvirastossa kotipaikkaa pitävä maaseutuverkostopalvelut-yksikkö.

Uuden yksikön työntekijöiden rekrytointi aloitettiin syksyllä. Tarjolla olevat kuusi uutta työtehtävää kiinnostivat hakijoita laajasti. Tilanne oli valtionhallinnossa uudelle yksikön johtajallekin ainutlaatuinen. Harvoin on tilaisuus, että voi valita koko yksikön työntekijät samanaikaisesti. Tunnelma oli kuin haettaessa uusien työnkuvien myötä jääkiekkojoukkueen ykkösketjua. Urheilumaailmasta on tuttua, että vanhakin joukkue piristyy, kun sinne saadaan muutama uusi pelaaja.

Maaseutuverkostopalvelut-yksikköön valittiin satojen hakijoiden joukosta sekä uusia ajatuksia ja ideoita tuovia verkostotoiminnan kehittäjiä että jo vanhan kauden toiminnassa mukana olleita konkareita. Monipuolisuudestahan hyvä tiimi yleensä koostuu. Uuden yksikön henkilöstöstä löytyy siis myös nuoremman sukupolven edustajia kokeneemman kaartin rinnalle.

Painopisteinä viestintä ja verkostot


Varsinaiseen työn touhuun uuden yksikön osalta päästiin arkena loppiaisen jälkeen. Kun joululahjana komissiolta saatiin uuden maaseutuohjelman hyväksyntä, ohjelman lanseeraamiseen liittyvä työ alkoi saman tien.

Tulevan maaseutuverkostotoiminnan kaksi tärkeää painopistettä ovat ohjelman mahdollisuuksien esiin tuominen maaseutualueiden kehittämisessä sekä itse maaseutuverkostossa tapahtuvan alueellisen ja temaattisen verkostotoiminnan kehittäminen.

Ohjausryhmätyöskentely uudistuu


Myös Maaseutuverkoston ohjausryhmän kokoonpano ja sen toiminta on kokenut muodonmuutoksen. Muutoksella toivotaan dynaamisuutta ja osallistuvuutta ohjausryhmätyöskentelyyn sekä verkoston toimijoiden mahdollisuuteen vaikuttaa Maaseutuverkoston toimintaan.

Ohjausryhmän ns. ydinryhmä koostuu aikaisempaan kauteen verrattuna pienemmästä 12 henkilön edustajajoukosta. Ydinryhmän yhteyteen on perusteilla neljä ohjausryhmän alatyöryhmää. Alatyöryhmissä maaseutuverkoston laajemman toimijajoukon on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana ohjausryhmätoiminnassa. Alatyöryhmien teemoina ovat: ympäristö, elinkeinot ja yrittäjyys, innovaatiot sekä nuorten oma työryhmä. Työryhmien puheenjohtajat toimivat edustajina ohjausryhmän ydinryhmässä.

Työryhmätyöskentelyn ja työryhmien omien toimintasuunnitelmien kautta merkittävä osa maaseutuverkostotoimintaan suunnatuista varoista ohjataan verkostotoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on, että työryhmä ei ole vain sanan perinteisessä merkityksessä asioista keskusteleva joukko toimijoita vaan aktiivisesti toiminnassa mukana oleva toimijataho.

Suomi suosta talouden nousukierteeseen


Kevään kynnyksellä on tarkoitus järjestää kaikille maaseutuverkostotoiminnasta kiinnostuneille suunnattu maaseutuverkostopäivä. Päivän tavoitteena on tarjota toimijoille mahdollisuus osallistua tulevan verkostotoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Maaseutuverkostopäivässä on työpajoissa mahdollisuus tutustua ja osallistua myös ohjausryhmän työryhmien toimintaan.

Maaseutuverkostossa olet jäsenenä, mikäli olet jollain tapaa osallisena maaseutuohjelmassa tai siihen liittyvissä verkostoissa. Onko tässä kenties yhteisten verkostojen kehittämisen kautta mahdollisuus nostaa Suomi suosta talouden nousukierteeseen ja edistää samalla maaseudun imagoa elinvoimaisena asuinpaikkana?

Teemu Hauhia
yksikönjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti